Översikt över dataskydd för omdömeslämnare

I den här artikeln har vi sammanställt dataskyddsförordnings- och sekretessrelaterade frågor för att informera om hur vi skyddar dina data och hur du själv kan kontrollera hanteringen av dina personuppgifter.

Så här skyddar vi dina personuppgifter

Hur skyddar Trustpilot mina data?

På Trustpilot lägger vi stora resurser på att skydda dina personuppgifter, eftersom vi tar datasekretess på stort allvar. I vår sekretesspolicy förklarar vi i detalj hur vi arbetar med din data.

Ta reda på vilken information vi samlar in

Vilken information samlar Trustpilot in om mig?

I vår sekretesspolicy går vi igenom vilka uppgifter vi samlar in och varför.

Hur tar jag reda på vilka data Trustpilot har om mig?

Logga in på ditt Trustpilot-konto och gå till Mina inställningar för att få en överblick över dina personuppgifter. Här kan du snabbt och enkelt ta reda på vilka data vi har samlat in om dig samt hur du redigerar, laddar ner eller raderar denna data. Vi samlar även in personuppgifter som du inte kan få tillgång till via ditt användarkonto på Trustpilot. Om du vill få tillgång till samtliga av dina personuppgifter kan du kontakta vårt sekretessteam på privacy@trustpilot.com.

Så här hanterar du din användarprofil och dina delningsinställningar

Varför behöver jag en användarprofil?

Det finns ett antal anledningar till att du måste ha ett användarkonto för att kunna lämna omdömen på Trustpilot. Vi kan exempelvis behöva kontakta dig om det uppstår problem med något av dina omdömen.

Hur kan jag göra min användarprofil mer privat?

Vi skyddar alltid dina data, men viss information som kopplar din användarprofil till dina omdömen är offentlig. Du kan alltid redigera din profil om du vill ändra vilken information om dig som är offentlig på Trustpilot, eller om du vill uppdatera eller rätta uppgifterna som är kopplade till ditt konto. Detta innebär att du kan redigera, uppdatera eller radera ditt omdöme när som helst.

Kan jag ändra mitt användarnamn till någonting annat än mitt riktiga namn?

Om du vill kan du använda en pseudonym eller byta användarnamn till någonting som gör dig svårare att identifiera eller till och med anonym. Att använda sin profil för att utge sig för att vara någon annan strider dock mot våra riktlinjer.

Måste jag ha en profilbild på mitt konto?

Det är helt upp till dig om du vill ha en profilbild på ditt användarkonto eller ej. Om du redan har laddat upp en profilbild kan du när som helst byta ut eller ta bort den. Se bara till att inte ladda upp någon annans bild, då detta strider mot våra riktlinjer.

Kan jag ändra mina inställningar för sociala medier och informationsdelning?

Du har kontroll över vilken information du delar mellan Trustpilot och Facebook. I den här artikeln kan du läsa om hur du konfigurerar dina inställningar för sociala medier och informationsdelning.

Vilka uppgifter delar Trustpilot med företag jag lämnat ett omdöme om?

När du publicerar ett organiskt omdöme kan företaget i fråga – samt alla som läser omdömen på Trustpilot – se ditt omdöme, ditt användarnamn, din profilbild och vilket land du befinner dig i. Vi delar också eventuellt referensnummer med företaget i fråga, om du väljer att inkludera ett sådant i ditt omdöme. Om du väljer att uppge ytterligare uppgifter via funktionen Hitta omdömeslämnare, delas även denna information med företaget i fråga.

Om du skriver ett omdöme på Trustpilot som svar på en inbjudan som ett företag skickat via våra tjänster för omdömesinbjudningar, kommer företaget i fråga kunna koppla ihop ditt omdöme med sin inbjudan.

Vem kan se dina omdömen?

Var visas mina omdömen?

Dina omdömen visas på Trustpilots plattform samt eventuellt på andra ställen, till exempel på företagens egna webbsidor och sociala medier (om de väljer att framhäva dina omdömen). Dina omdömen kan också visas i Googles sökresultat, om ett företag du lämnat ett omdöme om dyker upp i en sökning.

Jag registrerade mig på Trustpilot via mitt Facebook-konto. Kan man se mina omdömen på Facebook?

Vi publicerar aldrig innehåll på Facebook å dina vägnar, men om du har valt att registrera dig på Trustpilot via ditt Facebook-konto kan dina Facebook-vänner med Trustpilot-konton se dina omdömen. Du kan förhindra att dina Facebook-vänner ser dina omdömen genom att koppla bort ditt Trustpilot-konto från Facebook via dina inställningar.

Jag har omdömen som jag vill redigera eller dölja

Du kan uppdatera dina omdömen eller radera dem från Trustpilot om du inte vill att de ska visas mer. Här kan du läsa hur du går till väga.

Så här raderar du dina personuppgifter

Kan jag radera mitt konto?

Om du inte längre vill skriva eller visa dina omdömen på Trustpilot kan du radera ditt användarkonto. Observera att du genom att radera ditt konto även raderar alla dina omdömen, och att dessa inte går att återskapa.

Hur raderar jag mina inbjudningsdata?

Om du har fått inbjudningar från företag som använder våra tjänster till att lämna omdömen på Trustpilot så finns det data kopplade till dessa inbjudningar. För att radera denna data behöver du kontakta företagen i fråga direkt. Det är nämligen de som är personuppgiftsansvariga för datan, och därför kan de radera den åt dig.

För att se vilka företag som har skickat omdömesinbjudningar via våra tjänster loggar du in på ditt Trustpilot-konto. Navigera till Mina inställningar, scrolla ner till Se dina Trustpilot-data och klicka därefter på Klicka här. Scrolla ner till Omdömesinbjudningar och klicka på länken längst ner i stycket för att se de omdömesinbjudningar som har skickats till dig via Trustpilot.

Så här avregistrerar du dig från Trustpilots e-mailutskick

Jag vill inte ta emot så många e-mail från Trustpilot

Du väljer själv om du vill ta emot de olika typerna av e-mail som vi skickar ut – däribland marknadsförings-e-mail. Om du vill kunna lämna omdömen på Trustpilot måste vi dock kunna skicka viktiga konto- eller servicerelaterade meddelanden till dig, så det går inte att avregistrera sig från alla våra utskick. Här kan du läsa mer om hur du avregistrerar dig.

Jag vill inte ta emot inbjudningar till att lämna omdömen på Trustpilot

Om du inte vill ta emot e-mail med inbjudningar till att lämna omdömen om företag på Trustpilot kan du avregistrera dig från alla omdömesinbjudningar som skickas ut via Trustpilots system. Om du ändrar dig kan du alltid återregistrera dig. Observera dock att företag fortfarande kan skicka omdömesinbjudningar till dig via sina egna system.

Har du fler frågor?

Om du har sekretessrelaterade frågor får du gärna höra av dig till vårt sekretessteam på privacy@trustpilot.com.