​Sekretessguide för omdömeslämnare

I denna artikel har vi sammanställt GDPR- och sekretessrelaterade frågor för att informera om hur vi skyddar din data och hur du själv kan kontrollera hanteringen av dina personuppgifter.

Det är viktigt för oss att du känner dig bekväm med att dela med dig av dina upplevelser på Trustpilot. Därför lämnar vi över kontrollen över dina personuppgifter till dig.

Så här skyddar vi dina personuppgifter

Hur skyddar Trustpilot min data?

På Trustpilot lägger vi stora resurser på att skydda dina personuppgifter, eftersom vi tar datasekretess på stort allvar. I vår sekretesspolicy förklarar vi i detalj hur vi arbetar med din data.

Här kan du läsa mer om hur vi skyddar din data och säkerställer att vi lever upp till datasekretesslagar som t.ex. EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR).

Ta reda på vilken information vi samlar in

Vilken information samlar Trustpilot in om mig? Vad använder ni informationen till?

I vår sekretesspolicy förklarar vi i detalj vilken data vi samlar in och hur vi använder den. Du är välkommen att läsa sekretesspolicyn om du är intresserad av vilken data vi samlar in, hur vi hanterar den och vad vi använder den till.

Hur tar jag reda på vilken data Trustpilot har om mig?

Logga in på ditt Trustpilot-konto och gå till Mina inställningar för att få en överblick över dina personuppgifter. Här kan du snabbt och enkelt ta reda på vilken data vi har om dig samt hur du redigerar, laddar ner eller raderar denna data.

Jag visste inte att jag hade ett konto på Trustpilot. Vad innebär detta för mina personuppgifter?

Om du har lämnat ett omdöme på Trustpilot har du ett användarkonto som är kopplat till den e-mailadress vi har för dig. Läs mer om hur detta fungerar och varför det är nödvändigt.

Du har kontroll över vad som visas och delas

Varför måste jag ha en användarprofil? Kan jag redigera den?

Det finns ett antal anledningar till att du måste ha en användarprofil för att kunna lämna omdömen på Trustpilot. Vi kan till exempel behöva kontakta dig om det uppstår problem med något av dina omdömen.

Hur kan jag göra min användarprofil mer privat?

Vi skyddar alltid dina data, men viss information som kopplar din användarprofil till dina omdömen är offentlig. Du kan alltid redigera din profil om du vill ändra vilken information om dig som är offentlig på Trustpilot, eller om du vill uppdatera eller rätta uppgifterna som är kopplade till ditt konto. Du kan också uppdatera, radera och skriva nya omdömen.

Kan jag ändra mitt användarnamn till någonting annat än mitt riktiga namn?

Om du vill kan du använda en pseudonym eller byta användarnamn till någonting som gör dig svårare att identifiera eller till och med anonym.

Måste jag ha en profilbild på mitt konto?

Det är helt upp till dig om du vill ha en profilbild på ditt användarkonto eller ej. Om du redan har laddat upp en profilbild kan du när som helst byta ut eller ta bort den.

Kan jag ändra mina inställningar för sociala medier och informationsdelning?

Du har kontroll över vilken information du delar mellan Trustpilot och Facebook. Läs vår artikel Hur ändrar jag mina inställningar för sociala medier? för mer information.

Vilka data delar Trustpilot med företaget som jag har lämnat ett omdöme om?

Den enda datan vi delar med företaget du lämnar ett omdöme om är ditt referensnummer (om du har angivit ett sådant). När du publicerar ditt omdöme på vår plattform kan företaget – och alla andra som läser omdömen på Trustpilot – se ditt omdöme och ditt användarnamn.

Vem kan se mitt referensnummer?

När du lämnar ett omdöme kan det hända att du blir ombedd att ange ditt referensnummer, beställnings-ID, användarnummer eller liknande. Endast Trustpilot och företaget i fråga kan se denna information samt kopplingen mellan ditt omdöme och din beställning eller upplevelse.

Så här raderar du data

Kan jag radera mitt konto?

Om du inte längre vill skriva eller visa dina omdömen på Trustpilot kan du radera din användarprofil. Observera dock att du genom att radera din användarprofil också raderar ditt konto och alla dina omdömen, och att dessa inte går att återskapa.

Hur raderar jag min inbjudningsdata?

Om du har fått inbjudningar från företag som använder våra tjänster till att lämna omdömen på Trustpilot så finns det data kopplad till dessa inbjudningar. För att radera denna data ber vi dig kontakta företagen i fråga direkt. Det är nämligen de som är personuppgiftsansvariga för datan, och därför kan de radera den åt dig.

Du kan se vilka företag som har skickat omdömesinbjudningar till dig via våra tjänster genom att logga in på ditt konto, klicka på Mina inställningar, klicka på länken under sektionen Se dina Trustpilot-data och därefter klicka på länken under sektionen När företag efterfrågar din data.

Så här justerar du synligheten på dina omdömen

Vem kan se mina omdömen?

Dina omdömen visas på Trustpilots plattform samt eventuellt på andra ställen, till exempel på företagens egna webbsidor och sociala medier (om de väljer att framhäva dina omdömen). Dina omdömen kan också visas i Googles sökresultat, om ett företag du lämnat ett omdöme om dyker upp i en sökning.

Jag registrerade mig på Trustpilot via mitt Facebook-konto. Kan man se mina omdömen på Facebook?

Vi publicerar aldrig innehåll på Facebook å dina vägnar, men om du har valt att registrera dig på Trustpilot via ditt Facebook-konto kan dina Facebook-vänner med Trustpilot-konton se dina omdömen. Du kan förhindra att dina Facebook-vänner ser dina omdömen genom att koppla bort ditt Trustpilot-konto från Facebook via dina inställningar.

Jag har omdömen som jag vill redigera eller dölja

Du kontrollerar vilka av dina omdömen som visas på Trustpilot. Du kan alltid uppdatera dina omdömen, eller radera dem permanent om du inte vill att de ska visas. Läs mer här.

Så här avregistrerar du dig från Trustpilots e-mailutskick

Jag vill inte få så många e-mail från Trustpilot!

Du väljer själv om du vill ta emot alla typer av e-mail som vi skickar ut – däribland marknadsförings-e-mail. Om du vill kunna lämna omdömen på Trustpilot måste vi dock kunna skicka viktiga konto- eller servicerelaterade meddelanden till dig, så det går inte att avregistrera sig från alla våra utskick. Här kan du läsa mer om hur du avregistrerar dig.

Jag vill inte ta emot inbjudningar till att lämna omdömen på Trustpilot

Om du inte vill ta emot e-mail med inbjudningar till att lämna omdömen om företag på Trustpilot kan vi avregistrera dig från alla omdömesinbjudningar som skickas ut via Trustpilots system. Om du ändrar dig kan du alltid återregistrera dig. Observera dock att företag fortfarande kan skicka omdömesinbjudningar till dig via sina egna system.

Har du fler frågor?

Sekretessrelaterade frågor

Om du har sekretessrelaterade frågor får du gärna höra av dig till vårt sekretessteam på privacy@trustpilot.com.