8 tips för att skriva bra kundomdömen Följ

Användbara och välskrivna omdömen utgör en värdefull input för hela Trustpilot-communityn, inklusive företagen som får omdömen skrivna om sig. Vi har regler som styr vad som får och inte får skrivas i omdömen på Trustpilot, men för att du ska kunna komma igång snabbt följer här en infografik som summerar huvudpunkterna:

Ge användbar, konstruktiv feedback Ett bra omdöme är tillräckligt detaljrikt för att ge andra en känsla av din upplevelse. Gå gärna in på detaljer om vilka faktorer som bidrog till att göra din upplevelse positiv, negativ eller bara helt okej. Du kan också dela med dig av vad du tycker att företaget gör bra, och vad du tycker att de kan förbättra. Men håll en vänlig och artig ton! Här följer två exempel som både konsumenter och företaget i fråga kan ha nytta av:
Beskriv olika moment, inklusive kundservicen Gör ditt omdöme mer relevant genom att beskriva din helhetsupplevelse, inklusive den kundservice du fick. Berätta för folk hur hjälpsamt företaget var! Att bara fokusera på ett enda moment, t.ex. produktkvalitet eller leveransalternativ, ger andra konsumenter begränsad inblick.
Var detaljerad, uttrycklig och ärlig Det finns inget förbud mot att bara skriva en handfull ord i ditt omdöme, men ju mer uttrycklig du kan vara, desto mer användbart blir ditt omdöme. Vi rekommenderar att du skriver ärligt och sakligt utifrån ditt eget perspektiv. Få läsarna att sätta sig i din situation. Följande 5-stjärniga omdömen är för kortfattade för att ge läsarna en bild av vad omdömeslämnarna tycker är bra med företaget. De ger heller inte mycket konstruktiv kritik som kan hjälpa företagen i fråga att förbättras:
Utelämna länkar och personuppgifter, såsom namn Av hänsyn till personlig integritet får omdömen på Trustpilot inte innehålla namn eller andra uppgifter som kan användas till att identifiera enskilda personer. Externa URL:er eller länkar till andra företag är inte heller tillåtna, eftersom de kan utgöra en risk. Författaren av det här omdömet kommer t.ex. att bli ombedd att redigera och ta bort den markerade texten: Den här versionen av omdömet är däremot OK: Ibland är det frestande att betona ovanligt bra eller dålig kundservice genom att namnge personen som betjänade dig. Det är förståeligt, men det är viktigt att du håller dig till Trustpilots regelverk kring personuppgifter, så vi rekommenderar att du hör av dig till företaget direkt om du vill ge ris eller ros till specifika medarbetare.
Var artig och vänlig Vi varken övervakar eller censurerar omdömen innan de publicerats, eftersom vi litar på att majoriteten av våra användare har goda avsikter. Men att publicera ett omdöme på en onlinecommunity innebär att det offentliggörs. Därför gäller samma typ av regler som för alla andra sorters publicerade åsikter. Yttrandefriheten ger dig rätt att uttrycka dig, men det finns en gräns mellan vad som är lämpligt och vad som är olämpligt. I den yttersta änden av skalan förbjuder lagen dig att komma med nedsättande uttalanden. Detta innefattar anklagelser som är osanna, eller som ännu inte bevisats vara sanna. Om du har haft en dålig upplevelse är det ofta bättre - och mer trovärdigt - att hålla en lugn och saklig ton, i stället för att skriva känsloladdat och peka finger. Redogör helt enkelt för vad som hände och låt de som läser ditt omdöme dra sina egna slutsatser. Detta tillvägagångssätt kan också innebära att företaget i fråga kommer vara mer angelägna om att ta kontakt med dig för att reda ut problemet.
Känn dig fri att, om nödvändigt, uppdatera ditt omdöme Vi tillåter endast omdömeslämnare att skriva ett omdöme per företag eller domän. Men om du har gjort affärer med ett företag mer än en gång, eller om ni har löpande affärer? En viktig funktion på Trustpilot är att du kan redigera ditt omdöme så att det speglar din senaste upplevelse. För tjänster du abonnerar på under en längre tidsperiod, kan du redigera ditt omdöme i takt med att er relation utvecklas. För att förtydliga: företag kan bjuda in sina kunder till att lämna omdömen så fort de anmält sig. Vi har dock förståelse för att det i vissa fall kan vara mer meningsfullt för användare att senare komma tillbaka och redigera sina omdömen för att ge en mer komplett bild av den övergripande upplevelsen, eller om upplevelsen har förändrats.
Försäkra dig om att du har rätt URL, domännamn eller företag Kontrollera att du publicerar ditt omdöme på rätt ställe. Om ett företag har gjort anspråk på domänen där du lämnar ett omdöme, kan du oftast hitta företagsuppgifter till höger på profilsidan som hjälper dig att avgöra om företaget är det du tänkte skriva ett omdöme om. Trustpilot erbjuder en plattform för omdömeslämnare som företag har gratis tillgång till. Omdömena är synliga för allmänheten, men det garanterar inte att företaget i fråga kommer att se din feedback. Om du har ett brådskande problem som måste adresseras bör du överväga att vända dig till direkt företaget. Kom även ihåg att Trustpilots roll inte är att lösa eventuella tvister mellan omdömeslämnare och företag. Om du väljer att skriva ett omdöme på Trustpilot, kan det dock vara så att företaget i fråga ser din feedback och tar kontakt med dig. Dessutom kan andra användare som läser ditt omdöme ta del av dina erfarenheter.
Korrekturläs ditt omdöme Det kan verka självklart att dubbelkolla så att ditt omdöme är läsbart, sammanhängande och fritt från större stavfel innan du publicerar det, men ett stort antal omdömen innehåller fel som går ut över deras användbarhet. Så kom ihåg att slänga ett öga på texten innan du publicerar omdömet!