8 tips för att skriva bra kundomdömen

Detaljerad, konstruktiv och artig feedback i form av omdömen utgör värdefull input i vår onlinecommunity - inte minst för företagen i fråga.

Vi har regler som styr vad som är tillåtet i omdömen som publiceras på Trustpilot, men för att du ska kunna komma igång snabbt har vi summerat huvuddragen i denna infografik:

Ge användbar, konstruktiv feedback

Ett bra omdöme är tillräckligt detaljrikt för att ge läsaren en känsla för din upplevelse. Förklara vilka faktorer som bidrog till att göra din upplevelse positiv, negativ eller bara helt okej. Du kan också dela med dig av vad du tycker att företaget gör bra, och vad du tycker att de kan förbättra. Kom bara ihåg att hålla en vänlig och artig ton!

Här följer två exempel som både andra konsumenter och företaget i fråga kan ha nytta av:

Beskriv flera olika moment, inklusive kundservicen

Gör ditt omdöme mer relevant genom att beskriva din helhetsupplevelse, inklusive den kundservice du fick. Berätta för folk hur hjälpsamt företaget var! Att bara fokusera på ett enda moment, t.ex. produktkvalitet eller leveransalternativ, begränsar läsarens inblick.

Var detaljerad, uttrycklig och ärlig

Det finns inget förbud mot att bara använda ett fåtal ord, men ju mer uttrycklig du kan vara, desto mer användbart blir ditt omdöme. Vi rekommenderar att du skriver ärligt och sakligt utifrån ditt eget perspektiv. Få läsarna att sätta sig in i din situation.

Följande omdömen är alldeles för kortfattade för att ge läsarna en bild av vad omdömeslämnarna tycker är bra med företagen. De ger heller inte mycket konstruktiv kritik som kan hjälpa företagen i fråga att förbättras:

Utelämna länkar och personuppgifter

Av sekretesskäl får omdömen på Trustpilot inte innehålla namn eller andra uppgifter som kan användas till att identifiera enskilda personer. Externa URL:er eller länkar till andra företag är inte heller tillåtna, eftersom de kan utgöra en risk. Författaren till det här omdömet kan t.ex. bli ombedd att redigera det: Den här versionen av omdömet är däremot OK: Vi förstår att det ibland kan vara frestande att uppmärksamma ovanligt bra eller dålig kundservice genom att namnge personen som betjänade dig. Dock är det viktigt att du håller dig till Trustpilots regelverk kring personuppgifter - om du vill ge ris eller ros till specifika medarbetare rekommenderar vi att du hör av dig direkt till företaget.

Var artig och vänlig

Vi varken övervakar eller censurerar omdömen innan de publicerats, eftersom vi litar på att majoriteten av våra användare har goda avsikter. Men att publicera ett omdöme online innebär att det offentliggörs. Därför gäller samma typ av regler som för alla andra sorters publicerade åsikter.

Yttrandefriheten ger dig rätt att uttrycka dig, men det finns en gräns mellan vad som är lämpligt och vad som är olämpligt. I den yttersta änden av skalan förbjuder lagen nedsättande uttalanden. Detta innefattar anklagelser som är osanna, eller som ännu inte bevisats vara sanna.

Om du har haft en dålig upplevelse är det alltid bättre att hålla en lugn och saklig ton i stället för att peka finger. Redogör helt enkelt för vad som hände, och låt läsarna dra sina egna slutsatser. Detta tillvägagångssätt kan också innebära att företaget i fråga kommer att vara mer angelägna om att ta kontakt med dig för att reda ut problemet.

Känn dig fri att vid behov uppdatera ditt omdöme

En viktig funktion på Trustpilot är att du kan redigera ditt omdöme så att det speglar din senaste upplevelse.

När det gäller tjänster du abonnerar på under en längre tidsperiod kan du redigera ditt omdöme i takt med att er relation utvecklas. Företag kan bjuda in sina kunder till att lämna omdömen så fort de anmält sig, men i vissa fall kan det vara mer meningsfullt för användare att senare gå tillbaka och redigera sina omdömen - t.ex. för att ge en mer komplett bild av den övergripande upplevelsen, eller om upplevelsen har förändrats.

Försäkra dig om att du har rätt domännamn eller företag

Kontrollera att du publicerar ditt omdöme på rätt ställe. Om ett företag har gjort anspråk på sin Trustpilot-profil, kan du oftast hitta företagsuppgifter till höger på profilsidan som hjälper dig att avgöra om företaget är det du tänkte skriva ett omdöme om.

Trustpilot är en plattform som företag har gratis tillgång till. Omdömena är synliga för allmänheten, men det garanterar inte att företaget i fråga kommer att se din feedback. Om du har ett brådskande problem bör du vända dig direkt till företaget i stället.

Kom även ihåg att Trustpilots roll inte är att lösa tvister mellan omdömeslämnare och företag. Om du väljer att skriva ett omdöme på Trustpilot, kan det dock vara så att företaget i fråga ser din feedback och tar kontakt med dig. Dessutom kan andra användare som läser ditt omdöme ta del av dina erfarenheter.

Korrekturläs ditt omdöme

Det är en bra idé att dubbelkolla så att ditt omdöme är läsbart, sammanhängande och fritt från stavfel innan du publicerar det, så att det inte innehåller fel som går ut över dess användbarhet. Kom ihåg att slänga ett öga på texten innan du publicerar omdömet!