Har Trustpilot en whistleblower-funktion?

Varje dag publiceras tusentals omdömen på olika språk på Trustpilot, så det är inte en helt enkel uppgift att se till att alla medlemmar i vår omdömescommunity följer våra regler. Därför ger vi våra communitymedlemmar möjlighet att meddela oss om eventuella problem, t.ex. via vår whistleblower-funktion.

Vi tar till en rad olika medel för att försäkra oss om att omdömena på Trustpilot är autentiska, samt för att skydda vår plattforms integritet. Vi bjuder också in våra communitymedlemmar till att hålla ett öga på suspekta aktiviteter och meddela oss om de har information om missbruk av Trustpilots community eller av våra verktyg. Vi litar på att makten hos vår community är stark nog att exponera folk som försöker lura systemet.

Med vår whistleblower-funktion kan folk rapportera problem till oss i förtroende. Funktionen hjälper oss att göra Trustpilot till en mer trovärdig omdömescommunity på nätet.

Vad är en whistleblower?

En whistleblower avslöjar oetiska eller olagliga förehavanden för någon som har makt att stoppa dessa.

Vi kallar det för whistleblowing när en medlem av Trustpilots omdömescommunity meddelar vårt Compliance-team om aktiviteter som strider mot våra regler och hotar vår plattforms integritet.

Rapportera ärligt och i god tro

Vi tar whistleblowing - och ansvaret som medföljer - på största allvar, och vi förväntar oss att andra gör detsamma. Alla anmälningar via vår whistleblower-funktion ska göras ärligt och i god tro, och vi accepterar heller inte hämndaktioner mot whistleblowers som har meddelat oss om missbruk.

För att underlätta våra utredningar, och i fall där vi kan tänkas ha ytterligare frågor, är det förstås bra om whistleblowers kan lämna sina kontaktuppgifter i samband med sina anmälningar. Vi accepterar dock även anonyma anmälningar via e-mail.

Vad kan du rapportera?

Så länge det handlar om Trustpilot kan du rapportera ett företags, en kunds eller t.om. en medlem av offentlighetens aktiviteter.

Det kan t.ex. vara så att du har specifik information om bedrägeri, eller om folk som skriver (eller erbjuder sig att skriva) falska omdömen på Trustpilot. Du kan även rapportera information om missbruk av vår plattform eller våra funktioner, eller annat som allvarligt underminerar Trustpilot.

En communitymedlem informerade t.ex. oss om annonser på nätet där folk erbjöd sig att skriva falska omdömen på Trustpilot i utbyte mot en mindre summa. Vi vidarebefordrade denna information till vårt utredarteam, som undersökte saken närmare och lyckades få annonserna borttagna.

Bli en whistleblower genom att kontakta Compliance-teamet direkt

Det är enkelt att använda vår whistleblower-funktion - skicka helt enkelt ett e-mail till vårt Compliance-team på compliance@trustpilot.com..

Alla e-mail som skickas till denna adress läses av folk med tillgång till avancerade utredningsverktyg. De är Compliance-agenter, Compliance-utredare eller Compliance-managers på våra kontor i Köpenhamn, London eller USA. När vi tar emot trovärdiga rapporter om missbruk med tillräckliga underlag, ser vi det som vår skyldighet att utreda saken grundligt.

Lämna så mycket information som möjligt

För att hjälpa oss med utredningen ber vi dig ge oss så mycket detaljer som möjligt om det misstänkta eller påstådda problemet, inklusive eventuella bevis. Berätta vad som hänt genom att redogöra för omständigheterna. Bifoga om möjligt dokumentation som stödjer ditt påstående i form av skärmdumpar eller PDF:er i e-mailet.

Vi kan också komma att be dig om mer information vid senare tillfälle, om vi behöver assistans.

Din rapport kommer inte att delas

Alla rapporter om missbruk som görs i god tro behandlas konfidentiellt. I mer allvarliga fall kan vi dock komma att överlämna information till myndigheter eller offentliga instanser, i syfte att hjälpa dem att utreda eller gå vidare med ärendet. Om detta händer följer vi givetvis regelverket kring sekretess och hanterandet av personuppgifter.

Vi utreder och avgör vilka åtgärder som tillämpas

Vårt Compliance-team utreder anklagelserna och bevisen och vidtar lämpliga åtgärder i adresserandet av eventuella problem.

I extrema fall kan detta innebära att disciplinära eller rentav laga åtgärder vidtas gentemot ett företag eller en omdömeslämnare, om vi finner det nödvändigt. Ibland räcker det dock att förklara våra funktioner och regler för folk, så att de förstår hur vår plattform ska användas.

När vi startar en utredning kan vi enligt integritetsreglerna oftast inte lämna ut detaljer till andra parter än de som är under utredning. Vi förstår att detta kan vara frustrerande för dig som har försett oss med viktiga upplysningar om ett företag eller en omdömeslämnare, men eftersom vi måste följa lagstiftningen på detta område har vi oftast ingen möjlighet att tillhandahålla uppdateringar. Vi är dock väldigt tacksamma för all hjälp vi får av whistleblowers.

Andra rapporteringssalternativ

Om du redan använder Trustpilot och är en del av vår community har du möjlighet att rapportera specifika omdömen till vårt Compliance-team, om du anser att dessa strider mot communityns regler.

Företag kan rapportera omdömen via sina företagskonton och förklara vilka av våra regler de strider mot, medan konsumenter kan klicka på flaggikonen nedanför varje omdöme på Trustpilot och på så vis meddela vårt Compliance-team om problematiska omdömen. Båda metoderna resulterar i utredningsärenden hos oss.

Observera dock att den här typen av omdömesrapportering bör begränsas till de fall där du har befogade misstankar och kan peka på en specifik anledning till att omdömet är tvivelaktigt eller strider mot en eller flera av våra regler - t.ex. våra Riktlinjer för användare eller våra Riktlinjer för företag. Om du vill veta mer om hur dessa funktioner bäst används kan du läsa våra artiklar om vad vi klassar som missbruk från företags respektive användares sida.

För mer allmänna frågor om hur vi arbetar hittar du massor av information i vårt Supportcenter.