Hur hanterar vi missbruk av vår meddelandefunktion?

Du kan meddela oss om omdömen som strider mot våra användarriktlinjer genom att klicka på flaggikonen under omdömet, men se till att använda detta verktyg på rätt sätt.

Vad händer när du meddelar oss om ett omdöme?

Om du meddelar oss om ett omdöme som strider mot våra riktlinjer upprättas det ett ärende hos vårt Compliance-team.

Vi utreder vartenda flaggat omdöme. Vi ber användarna i fråga att redigera sina omdömen ifall de strider mot våra användarriktlinjer. Om vi bedömer att ett problem inte går att åtgärda blir omdömet kvar offline.

Vi är alltid tacksamma för hjälpen när användare flaggar ovanliga aktiviteter på vår plattform, men vi kan inte alltid dela med oss av detaljerade uppgifter om utredningsprocessen eller resultatet för enskilda omdömen. Detta beror på att vi måste förhålla oss till vissa integritetsregler.

Vad räknas som missbruk av meddelandefunktionen?

Du ska endast klicka på flaggikonen om du är övertygad om att ett omdöme strider mot våra användarriktlinjer. Missbruk av denna funktion innefattar (men är inte begränsat till):

Att meddela oss om äkta omdömen som följer våra riktlinjer i syfte att få dem borttagna

Exempel: Sven gillar inte Företag B eftersom han har haft en dålig upplevelse hos dem, så han flaggar 15 av deras 5-stjärniga omdömen.

Att meddela oss om samma omdöme igen, efter att det har utretts och bevisats leva upp till våra användarriktlinjer

Exempel: Sven ser att ett av de 5-stjärniga omdömena om Företag B som han flaggade förra månaden ligger kvar på Trustpilot. Efter att Sven flaggade omdömet utreddes det av Trustpilots compliance-team, som kom fram till att det inte strider mot användarriktlinjerna. Därför har omdömet återinsatts. Sven gillar helt enkelt inte Företag B, så han flaggar omdömet igen.

Att meddela oss om en konkurrents positiva omdömen

Exempel: En medarbetare på Företag D hittar sin huvudkonkurrents domän på Trustpilot och flaggar samtliga av företagets 4- och 5-stjärniga omdömen så att dessa måste utredas. Medarbetaren på Företag D försöker helt enkelt skada konkurrentens rykte.

Vad händer om vi misstänker missbruk?

Om vårt Compliance-team misstänker missbruk av meddelandefunktionen utreder de och följer upp saken direkt med användaren i fråga.

Vilka åtgärder vidtar vi vid missbruk?

Beteendet som beskrivits ovan anser vi vara ett brott mot våra användarriktlinjer. Alla som har registrerat sig på Trustpilot har godkänt dessa riktlinjer. Vidare är det ett allvarligt brott mot våra villkor. Vi tar dessa överträdelser på stort allvar.

Vi skickar normalt en varning till personen i fråga där vi informerar om problemet/problemen och ber hen att sluta meddela oss om omdömen utan giltig anledning. Om användaren ändå fortsätter, eller om missbruket är särskilt allvarligt, kan Compliance-teamet komma att blockera användarens tillgång till sitt konto.

Obs: Trustpilot har även en whistleblower-funktion. Läs mer om den här.