Vilka rapporteringsanledningar kan företag välja mellan?

Om du har fått ett omdöme som strider mot Trustpilots riktlinjer, kan du rapportera det från ditt företagskonto. Det finns 5 olika rapporteringsanledningar som du kan välja mellan.

Anledningar till att rapportera ett omdöme:

1. Skadligt eller olagligt innehåll

Om du väljer denna anledning kommer du behöva precisera genom att välja en av följande underkategorier:

• Hatpropaganda eller diskriminering. Vi kan ta bort innehåll som utgör ett angrepp på eller innehåller nedsättande eller diskriminerande kommentarer om en individ eller grupp utifrån religion, etnicitet, kön, sexuell läggning eller andra egenskaper.
  • Terrorism. Vi kan ta bort omdömen som syftar på att radikalisera människor, sprida propaganda, mobilisera stöd för terrorism eller som är kopplade till våldsam extremism.
  • Hot eller våld. Vi kan ta bort innehåll som utgör allvarliga hot eller hot om våld, som exempelvis uppmanar till trakasserier av individer eller företag på nätet, eller som uppmanar till handlingar som förstörelse av egendom eller fysisk misshandel.
  • Oanständigt innehåll. Vi kan ta bort sådant som omfattar grafiska skildringar av våldsamma, sexuella eller grymma handlingar.
  • Ärekränkning.Vi kan ta bort innehåll som sannolikt kan skada någons rykte eller orsaka ett företag stora ekonomiska förluster.

Vi tar inte bort ett omdöme för att du ogillar det, inte håller med om innehållet eller för att det kritiserar din verksamhet.

2. Omdömet innehåller personliga uppgifter

Vi kan ta bort uppgifter såsom namn, telefonnummer, adresser eller e-mailadresser.

Vi tar dock inte bort information som redan finns offentligt tillgänglig, eller omdömeslämnarens egna personliga uppgifter.

3. Omdömet innehåller reklam eller marknadsföring

Vi kan ta bort omdömen som innehåller rabattkoder, uppmuntrar människor till att handla från ett annat företag eller gör reklam för en annan verksamhet eller produkt.

Vi tar inte bort ett omdöme för att det nämner ett annat företag eller för att du inte håller med om innehållet i omdömet.

4. Omdömet är ej baserat på en äkta upplevelse

Vi kan ta bort ett omdöme om omdömeslämnaren inte var berättigad att skriva ett omdöme om ditt företag. Detta kan vara fallet om t.ex. omdömeslämnaren är anställd på företaget, är en konkurrent, har fått ersättning för att skriva ett falskt omdöme eller har skrivit omdömet mer än 12 månader efter sin upplevelse. Läs mer om vem som får skriva ett omdöme och när.

Vi tar inte bort ett omdöme bara för att omdömeslämnaren inte handlade någonting från ditt företag, eller du inte håller med om händelseförloppet.

Obs: Om ett omdöme publicerats för mer än ett år sedan, kommer vi i regel inte utreda huruvida det bygger på en faktisk upplevelse eller inte. Vi förväntar oss inte att omdömeslämnare sparar denna typ av dokumentation för evigt.

5. Omdömet handlar om ett annat företag

Om du väljer denna anledning kommer du behöva precisera genom att välja en av följande underkategorier:

• Omdömet handlar om en av mina andra domäner. Vi kan flytta ett omdöme som är avsett för en av dina andra domäner, exempelvis om det publicerats på din profilsida mittföretag.com istället för din profilsida mittföretag.se.
  • Omdömet handlar om ett helt annat företag. Vi kan ta bort ett omdöme om det tydligt framgår att det handlar om ett annat företag. Ett exempel på detta är att ett omdöme handlar om handväskor, när företaget i fråga säljer försäkringar.
  • Jag känner inte igen omdömeslämnaren. Om detta är fallet hänvisar vi dig till vår funktion Hitta användare, som du kan använda för att be omdömeslämnaren om ytterligare information.

Vi tar inte bort ett omdöme bara för att det är allmänt och inte nämner namnet på ditt företag.

Tips

• Varje omdöme kan bara rapporteras för en anledning åt gången. Vi undersöker den del av omdömet du har markerat mot bakgrund av rapporteringsanledningen.
  • Under vissa omständigheter är inte alla alternativ tillgängliga. Om du exempelvis har bjudit in en kund till att lämna ett omdöme om ditt företag, kan du inte rapportera omdömet i fråga för att inte vara baserat på en äkta upplevelse.
  • Du behöver använda funktionen Hitta användare innan du kan rapportera ett omdöme för att inte vara baserat på en äkta upplevelse.
  • Var konsekvent och rättvis i din rapportering. Om du rapporterar negativa omdömen som innehåller personliga uppgifter, bör du även rapportera positiva omdömen som innehåller personliga uppgifter. På din offentliga företagsprofil finns en sida för Företagstransparens och där kan besökare få en överblick över alla dina rapporteringsaktiviteter, inklusive stjärnbetyget på de omdömen du rapporterat.

Obs: Innan du kan rapportera omdömen för att de innehåller personliga uppgifter, reklam eller marknadsföring eller för att de handlar om ett annat företag, behöver du först be omdömeslämnaren att uppdatera sitt omdöme. Läs mer.

Missbruk av rapporteringsfunktionen

Rapporteringsfunktionen är en viktig del av vår omdömescommunity. Vid missbruk av denna funktion kan vi vidta åtgärder såsom att begränsa eller blockera tillgången till ditt företagskonto, placera en konsumentvarning på din profilsida och ta bort dina Trustpilot-stjärnor från sökresultat. Du kan läsa mer om hur vi hanterar missbruk av rapporteringsfunktionen här.

Mer information