Av vilka anledningar kan företag rapportera omdömen?

Om du anser att ett omdöme på din företagsprofil strider mot Trustpilots användarriktlinjer, kan du rapportera det av fem olika anledningar.

Anledningar till att rapportera ett omdöme:

1. Skadligt eller olagligt innehåll

Om du väljer denna anledning kommer du behöva precisera genom att välja en av följande underkategorier:

• Hatpropaganda eller diskriminering. Vi kan ta bort omdömen som innehåller rasistiska uttalanden, glåpord, eller hets mot folkgrupp.
  • Terrorism. Vi kan ta bort omdömen som syftar till att radikalisera människor, sprida propaganda, mobilisera stöd för terrorism eller som är kopplade till våldsam extremism.
  • Hot eller våld. Vi kan ta bort omdömen som innehåller nätmobbning, skrämsel, trakasserier, främjande av gängkultur eller dödshot.
  • Oanständigt innehåll. Vi kan ta bort omdömen med extremt stötande eller groteskt innehåll.
  • Nedsättande innehåll. Vi kan ta bort innehåll som syftar till att allvarligt skada människors rykte.

Vi tar inte bort ett omdöme för att du ogillar det, inte håller med om innehållet eller för att det kritiserar din verksamhet.

2. Innehåller personliga uppgifter

Vi kan ta bort sådant som namn, telefonnummer, adresser, e-mailadresser, och övriga upplysningar som kan användas till att identifiera någon.

Däremot tar vi inte bort information som redan är offentlig, eller omdömeslämnarens egna personliga uppgifter.

3. Innehåller reklam eller marknadsföring

Vi kan ta bort omdömen som innehåller rabattkoder, uppmuntrar människor till att handla från ett annat företag eller gör reklam för en annan verksamhet eller produkt.

Vi tar inte bort ett omdöme för att det nämner ett annat företag eller för att du inte håller med om innehållet i omdömet.

4. Det är ej baserat på en äkta upplevelse

Vi kan ta bort ett omdöme om omdömeslämnaren inte var berättigad att skriva ett omdöme om företaget i fråga. Detta kan vara fallet om t.ex. omdömeslämnaren är anställd på företaget, är en konkurrent, har fått ersättning för att skriva ett falskt omdöme eller har skrivit omdömet mer än 12 månader efter sin upplevelse. Läs mer om vem som får skriva ett omdöme och när.

Vi tar inte bort ett omdöme bara för att omdömeslämnaren inte handlade någonting från ditt företag, eller du inte håller med om händelseförloppet.

5. Det handlar om ett annat företag

Om du väljer denna anledning kommer du behöva precisera genom att välja en av följande underkategorier:

• Omdömet handlar om en av mina andra domäner. Vi kan flytta ett omdöme som är avsett för en av dina andra domäner, exempelvis om det publicerats på din profilsida mittföretag.com istället för din profilsida mittföretag.se.
  • Omdömet handlar om ett helt annat företag. Vi kan ta bort ett omdöme om det tydligt framgår att det handlar om ett annat företag. Ett exempel på detta är att ett omdöme handlar om handväskor, när företaget i fråga säljer försäkringar.
  • Jag känner inte igen omdömeslämnaren. Om detta är fallet hänvisar vi dig till vår funktion Hitta användare, som du kan använda för att be om ytterligare information om omdömeslämnaren och hens upplevelse.

Vi tar inte bort ett omdöme bara för att det inte nämner namnet på ditt företag.

Tips

• Varje omdöme kan bara rapporteras av en anledning åt gången. Vi undersöker omdömet mot bakgrund av den valda anledningen.
  • Under visssa omständigheter är inte alla alternativ tillgängliga. Om du exempelvis har bjudit in en kund till att lämna ett omdöme om ditt företag, kan du inte rapportera omdömet i fråga för att inte vara baserat på en äkta upplevelse.
  • Du behöver använda funktionen Hitta användare innan du kan rapportera ett organiskt omdöme för att inte vara baserat på en upplevelse.
  • Var konsekvent och rättvis i din rapportering. Om du rapporterar negativa omdömen som innehåller personliga uppgifter, bör du även rapportera positiva omdömen som innehåller personliga uppgifter. Genom vår Öppenhet kring rapportering kan besökare på din företagsprofil få en överblick över alla dina rapporteringsaktiviteter, inklusive stjärnbetyget på de omdömen du rapporterat.

Missbruk av rapporteringsfunktionen

Rapporteringsfunktionen är en viktig del av vår omdömescommunity. Om du missbrukar den, riskerar du att ditt företagskonto blir begränsat eller blockerat och att vi placerar en tydlig konsumentvarning på din profil. Läs mer.

Mer information