Trustpilot-terminologi

Vi vet att Trustpilots terminologi kan vara lite förvirrande vid första anblicken, så därför har vi samlat några av våra mest centrala begrepp med förklaringar i denna artikel.

Varje term är länkad till en artikel där du kan läsa mer om detta specifika ämne.

A

API:er

Ett API (Application Programming Interface) är en uppsättning rutiner, protokoll och verktyg som används till programmering. Ett API specificerar hur programvarukomponenter ska interagera med varandra. Uppgifter automatiseras så att varken kunskap eller åtgärder krävs av användaren. Med hjälp av API:er kan du slå samman Trustpilots inbjudnings- och svarsprocesser i ditt CRM-system eller e-mailprogram, och därmed tillföra de säkerhets- och anpassningsmöjligheter som ditt nuvarande system erbjuder.

Automatisk Feedback Service

Automatisk Feedback Service (AFS) är en av Trustpilots inbjudningsmetoder. När du anslutit AFS till din webbutik eller ditt e-mailsystem skickar det automatiskt ut e-mail till dina kunder och bjuder in dem till att lämna omdömen om sina köp- eller serviceupplevelser på Trustpilot.

Avsändarinformation

För att kunna implementera någon av våra automatiska inbjudningsprocesser (t.ex. Automatisk Feedback Service) måste du ange din avsändarinformation. Fyll i ditt avsändarnamn och din avsändar-e-mail – dessa uppgifter kommer att bli synliga för dina kunder när de tar emot dina inbjudningar, samt säkerställa att dina e-mail hamnar i kundernas inkorgar och inte i deras skräppost.

B

Bildgenerator

Med Trustpilots Bildgenerator kan du kombinera omdömescitat med iögonfallande bakgrundsbilder och dela dessa på sociala medier.

Business Generated Links

Business Generated Links är ytterligare en av Trustpilots inbjudningsmetoder som huvudsakligen riktar sig till företag som har strikta restriktioner om att inte dela sina kunders personuppgifter med tredjeparter. Denna inbjudningsmetod används t.ex. av finansinstitut samt av hälso- och sjukvården.

C

Compliance-team

Trustpilots Compliance-team ingår i den större enheten Trust & Transparency. Vårt Compliance-team säkrar Trustpilots trovärdighet genom att skydda omdömesplattformen från fabricerade omdömen, bedrägeriförsök och annat missbruk av våra tjänster. De hjälper till att säkerställa att både användare och företag håller sig till Trustpilots riktlinjer.

D

Dashboard

Dashboardet är den sida som våra företagsanvändare landar på när de loggar in på sina Trustpilot-konton.

F

Facebook Like-box

Facebook Like-boxen är en funktion som företag kan lägga till på sin profilsida för att öka kundförtroendet.

Flera omdömen

Med flera omdömen-funktionen kan dina återkommande kunder lämna nya omdömen om ditt företag – ett efter varje köp- eller serviceupplevelse.

Företagskonto

Företagskontot är ett företags Trustpilot-konto, som nås via inloggningssidan för företag.

G

Garantibox

Garantiboxen är en funktion som företag kan lägga till på sin profilsida för att upplysa sina kunder om en särskild tjänst de erbjuder.

Grundläggande inbjudningar

Med grundläggande inbjudningar använder du din egen e-mailtjänst till att bjuda in dina kunder till att lämna omdömen på Trustpilot. Kopiera länken under fliken Grundläggande inbjudningar och klistra in den i dina kund-e-mail. Observera dock att de omdömen som samlas in på detta sätt inte automatiskt visas som "verifierade" omdömen på Trustpilot.

Google Seller Ratings

Google Seller Ratings är ett automatiserat tillägg som visar annonsörer med höga betyg. Google sammanställer sina Seller Ratings från välrenommerade företagsomdömeskällor – bland annat Trustpilot.

I

Inbjudningshistorik

Under fliken Inbjudningar på företagskontot finns företagets Inbjudningshistorik, som ger en överblick över de inbjudningar som tidigare skickats ut till kunderna.

Integrerat omdömesformulär

Det integrerade omdömesformuläret är utformat för att integreras i betalprocessen, vilket ger kunderna möjlighet att lämna omdömen på Trustpilot direkt via företagets webbsida.

K

Kategori-badge

En kategori-badge visar ett företags placering i en särskild kategori.

M

Mallredigeraren

Mallredigeraren är ett verktyg med hjälp av vilket företag kan skapa e-mail med omdömesinbjudningar att skicka till sina kunder. Du hittar den genom att klicka på Redigera din mall under fliken Inbjudningar på ditt företagskonto.

Manuella inbjudningar

Med manuella inbjudningar kan du fylla i dina kunddata antingen manuellt, genom att klippa och klistra eller genom att ladda upp en fil.

Marknadsföringsmaterial

Vi har ett helt bibliotek med marknadsföringsmaterial där företag kan hitta varumärkesmaterial till sina webbsidor, mallar till sociala medier och material för offline-marknadsföring. Här ingår bland annat Trustpilots officiella varumärkesgrafik, logotyper och klistermärken.

O

Omdömestaggning

Med vår funktion omdömestaggning kan du kategorisera eller tagga dina omdömen enligt olika aspekter av din verksamhet. Genom att tagga dina omdömen kan du enkelt analysera dina prestationer segment för segment, samt kartlägga de huvudsakliga temana bland dina företagsomdömen.

Optimerad inbjudningsmall

Den optimerade inbjudningsmallen är Trustpilots standardmall för e-mailinbjudningar. Vi har testat olika varianter för att komma fram till den mest effektiva designen, och här är den! Detta är det e-mail som skickas till dina kunder med inbjudningar till att lämna omdömen om ditt företag. Mallen kan anpassas till ditt varumärke eller användas precis som den är.

Organiska omdömen

Organiska omdömen är omdömen som kunder skrivit på eget initiativ, dvs. utan att ha blivit inbjudna till att göra det.

P

Produktomdömen

Produktomdömen ger kunder möjlighet att lämna omdömen om produkter de har köpt. Andra kunder kan sedan läsa dessa när de står inför ett köpbeslut. De implementeras direkt på ditt företags produktsida.

Promotion-box

Promotion-boxen är en funktion som företag kan lägga till på sin Trustpilot-profilsida för att dra uppmärksamheten till sitt varumärke och sin kundservice.

R

Referensnummer

Med referensnummer menar vi den term som företag använder för identifiering av kundtransaktioner i sin databas. Företag kan till exempel identifiera transaktioner med hjälp av beställnings-ID:n eller bokningsnummer, och användaren kan bli ombedd att ange detta som referensnummer när hen lämnar ett omdöme.

Rich Snippets

Rich Snippets är ett slags strukturerad datauppmärkning som webbsidor kan lägga till i sin befintliga HTML-kod, och som gör det lättare för sökmotorer att tolka informationen på varje webbsida.

S

SPF-record

Ett SPF-record (Sender Policy Framework) är ett slags DNS-tjänst som identifierar vilka servrar som har tillåtelse att skicka e-mail å din domäns vägnar. Det hindrar spammare från att skicka obehöriga e-mail via din webbsida, och förhindrar att dina kunder får spam skickat till sig i ditt namn.

T

TrustBox

Trustpilots TrustBoxar är widgets som kan integreras på din webbsida för att visa upp dina senaste omdömen, din TrustScore och ditt stjärnbetyg.

TrustBox Signature

TrustBox Signature är utformad för att integreras i din e-mailsignatur och ger dig möjlighet att framhäva din aktuella TrustScore eller ditt stjärnbetyg i alla utgående e-mail.

Trustpilot Labs

Trustpilot Labs är en experimentell del av vår plattform som ger Trustpilot-kunder fri tillgång till våra nya prototyper.

Trustpilots supportcenter

Supportcentret är Trustpilots primära kunskaps- och dokumentationskälla. Det finns tillgängligt på åtta språk, uppdateras regelbundet och kan nås på support.trustpilot.com. Här kan företag och omdömeslämnare hitta guider och artiklar om våra produkter, vår plattform, våra processer och våra riktlinjer.

TrustScore

TrustScore är ett mått på kundnöjdhet som baseras på de omdömen ett företag samlar in på Trustpilot. Formeln som används för att beräkna TrustScoren bygger på ett Bayesianskt medelvärde och tar hänsyn till flera faktorer, till exempel antalet omdömen, omdömenas ålder och varje omdömes stjärnbetyg.

U

Unik länk

Den unika länken är en av Trustpilots inbjudningsmetoder. Den består av en länk som innehåller kundens namn, e-mailadress och referensnummer i ett kodat format, och är avsedd att skickas direkt från företaget till kunden utan någon inblandning från Trustpilot i själva inbjudningsprocessen.

Obs: Några av dessa tjänster är endast tillgängliga för företag som abonnerar på Trustpilots betaltjänster.