​Introduktionsguide för omdömeslämnare

Är du ny på Trustpilot, eller vill du bara veta mer om hur saker och ting fungerar? Denna guide hjälper dig att komma igång med att läsa och skriva omdömen.

Vad är Trustpilot?

Trustpilot är en nätbaserad omdömescommunity där du kan läsa autentiska omdömen om företag vars produkter och tjänster du funderar på att köpa eller använda. Du kan också själv lämna omdömen om företag vars produkter eller tjänster du har köpt eller använt. Vi ger konsumenter möjlighet att dela sina upplevelser både med varandra och med företagen, som i sin tur kan besvara omdömena och använda feedbacken till att förbättra sin service. Trustpilot tillhandahåller en community där alla kan samlas och hjälpas åt att skapa bättre upplevelser för alla parter.

Din Trustpilot-profil

Vi vill att vår plattform ska vara öppen och transparent, så du måste ha en profil för att kunna lämna omdömen.

Varför behöver jag en profil?

Förtroende och transparens hör till Trustpilots ledord, och därför vill vi säkerställa att varje omdöme är kopplat till en riktig människa som har haft en autentisk köp- eller serviceupplevelse. Detta hjälper oss att se till att omdömena du läser på Trustpilot är äkta. Det är också tack vare att du har en profil som vi kan meddela dig när företag besvarar dina omdömen eller vill kontakta dig av någon anledning.

Hur skaffar jag en profil?

Om du vill registrera dig och börja skriva omdömen går du till vår startsida och klickar på Registrera dig. Du kan registrera dig hos oss via:

• Ditt Facebook-konto
  • Ditt Google-konto
  • Din e-mailadress

Du kan också skapa en profil i samband med en köp- eller serviceupplevelse hos ett företag, om företaget bjuder in dig till att lämna ett omdöme. När du får ett e-mail med en omdömesinbjudan klickar du på inbjudningslänken. Då skapas det automatiskt en profil åt dig med det namn och den e-mailadress du angav när du lade din beställning. Vi skickar ett välkomst-e-mail till dig innehållande dina kontouppgifter.

Logga in

Nu när du har ett konto kan du logga in på Trustpilots plattform.

Hur loggar jag in?

1. Klicka på Logga in längst upp till höger på Trustpilots webbsida.
  2. Logga in via ditt Facebook-, Google- eller e-mailkonto.
    • Om du registrerade dig via ditt e-mailkonto: ange din e-mailadress och ditt Trustpilot-lösenord och klicka därefter på Logga in.
    • Om du registrerade dig via Facebook eller Google: välj ditt konto i inloggningsfönstret.

Nu kan du börja lämna omdömen! Du kan också redigera din profil under Mina inställningar.

Vad kan jag ändra under Mina inställningar?

När du har loggat in på Trustpilot kan du anpassa din profil under Mina inställningar.

För muspekaren över ditt namn längst upp till höger på Trustpilots startsida och välj Mina inställningar i rullgardinsmenyn.

Under Mina inställningar kan du:

• Uppdatera dina personliga inställningar, t.ex. profilbild, namn, språk, ort, land och kön
  • Ändra dina e-mailinställningar och avregistrera dig från vissa typer av e-mailutskick
  • Ändra ditt lösenord
  • Koppla ditt Trustpilot-konto till dina sociala medier
  • Radera ditt konto
  • Se och ladda ner all data som är kopplad till ditt konto

Obs: Om du vill koppla ditt konto till en annan e-mailadress, kontakta vårt supportteam.

Hur hittar jag ett företags Trustpilot-sida?

Nu kan du börja utforska Trustpilot och läsa omdömen för att ta reda på vad andra har att säga om sina köp- och serviceupplevelser.

Så här hittar du ett företags Trustpilot-sida:

1. Gå till Trustpilots startsida och ange företagets namn eller webbadress i fältet Sök efter ett företag.
  2. Välj företagets namn i rullgardinsmenyn, eller klicka på Sök (eller tryck enter) för att gå till sökresultatsidan. Klicka på företaget i listan för att gå till dess profilsida.

Obs: Kontrollera webbsidans URL, domännamn och företagsnamn för att försäkra dig om att du är på rätt företagsprofil.

Företagets profilsida innehåller en massa praktisk information, t.ex. dess stjärnbetyg, TrustScore, företagsinformation och – framför allt – dess omdömen. De senaste omdömena visas överst.

Tips: Vill du läsa omdömen på ett visst språk, eller vill du veta hur ett företag besvarar sina 1-stjärniga omdömen? Klicka på Filtrera omdömen för att sortera omdömena efter språk och/eller stjärnbetyg.

Hur lämnar jag ett omdöme?

Du har haft en köp- eller serviceupplevelse hos ett företag, och du har en åsikt. Dela med dig av dina erfarenheter genom att lämna ditt första omdöme.

1. Klicka på knappen Skriv ett omdöme på företagets profilsida.
  2. Välj hur många stjärnor du vill ge företaget.
  3. Skriv din omdömestext i fältet Ditt omdöme och en rubrik i fältet Din omdömesrubrik.
  4. Om företaget efterfrågar det kan du även fylla i det referens-, boknings- eller spårningsnummer som motsvarar den aktuella köp- eller serviceupplevelsen.
  5. Klicka på Publicera ditt omdöme nu.

Du kan skriva ett omdöme om ett företag innan du har skapat ett konto, men du måste registrera dig innan du kan publicera det.

Ditt omdöme hjälper andra konsumenter till bättre upplevelser, och med hjälp av din feedback kan företaget förbättra sin service.

Hjälp! Vart tog mitt omdöme vägen?

Ibland flyttas omdömen tillfälligt offline för utredning, men de försvinner inte ut i tomma intet. Ett omdöme kan ha flaggats av vår programvara för bedrägerispårning, eller så kan det ha kommit till vår kännedom att det strider mot våra användarriktlinjer. Om du menar att det har skett ett missförstånd, kontakta vårt Compliance-team.

Varför rapporterar företag omdömen?

För att vi ska kunna hålla Trustpilots plattform öppen och transparent är det viktigt att omdömena följer Trustpilots användarriktlinjer. Alla omdömen måste komma från riktiga människor och baseras på autentiska serviceupplevelser. Företag har möjlighet att rapportera omdömen som de anser strider mot riktlinjerna.

Tack för att du har läst denna guide – fortsätt gärna att titta igenom resten av vårt supportcenter för att lära dig mer om Trustpilot. Dags att börja dela med dig av dina upplevelser till världen!