Introduktionsguide för omdömeslämnare Följ

Är du ny på Trustpilot? Eller vill du bara veta mer om hur saker och ting fungerar? Läs denna guide för att lära dig hur du lämnar omdömen, hanterar ditt konto och mycket mer!

Vad är Trustpilot?

Trustpilot är en nätbaserad omdömescommunity. Du kan använda vår plattform till att läsa autentiska, ofiltrerade omdömen om företag vars produkter eller tjänster du funderar på att köpa eller använda. Vårt mål är att hjälpa folk att fatta mer välgrundade beslut genom att lära av andra, samt dela med sig av sina egna erfarenheter. Eftersom vår community är öppen för alla, kan företag läsa och besvara sina omdömen helt utan kostnad. Här kan du läsa vår historia.

Så här hittar och läser du omdömen

Följ stegen nedan för att använda Trustpilot till att läsa omdömen om ett företag du funderar på att handla av.

1. Gå till se.trustpilot.com
  2. Skriv in företagets namn eller webbsida i sökfältet 'Sök efter webbsidor'
  3. Välj mellan de föreslagna alternativen i rullgardinsmenyn eller klicka på enter för att gå till företagets profilsida. Omdömena listas i kronologisk ordning

Kom ihåg att dubbelkolla webbadressen, domännamnet och företagets namn. Vissa företag har olika webbsidor för olika länder, så se till att du befinner dig på rätt företagsprofil.

Tips! Effektiva sätt att läsa omdömen.

• Skaffa dig en snabb överblick med hjälp av TrustScoren: Här ser du företagets övergripande betyg. Observera att nyare betyg väger tyngre i beräkningen av ett företags TrustScore.
  • Filtrera omdömena efter stjärnbetyg: Här kan du zooma in på företagets styrkor respektive svagheter.
  • Lär känna företaget genom att läsa deras svar: Om ett företag besvarar sina omdömen, kan detta ge en indikation på hur de behandlar sina kunder och hanterar eventuella problem.

Så här skriver du omdömen

För att skriva ett omdöme om din egen köp- eller serviceupplevelse behöver du först skapa ett användarkonto på Trustpilot. Detta kan du göra via Google eller Facebook, eller med din primära e-mailadress. Klicka här för att registrera dig och skapa ett konto.

Tips! Om du endast vill läsa omdömen på Trustpilot behöver du inget konto. Det är bara om du vill skriva omdömen som vi ber dig att registrera dig. Detta eftersom alla omdömen på Trustpilot - i enlighet med våra riktlinjer om förtroende och transparens - måste vara kopplade till en profil, vilken i sin tur måste vara kopplad till en faktisk person. Läs mer här.

Så här lämnar du ett omdöme om ett företag på Trustpilot

När du väl skapat ditt användarkonto är du redo att börja skriva omdömen!

Sök efter företaget du vill lämna ett omdöme om genom att följa stegen ovan. Följ sedan dessa steg:

1. Klicka på knappen Skriv ett omdöme på företagets profilsida
  2. Välj betyg, dvs. det antal stjärnor du vill ge företaget för dess service
  3. Skriv din omdömestext och lägg därefter till en titel
  4. Lägg till ett referens-, boknings- eller spårningsnummer om du blir ombedd att ange ett sådant (det ska vara numret för den aktuella köp- eller serviceupplevelsen)
  5. Publicera ditt omdöme

Om du försöker lämna ett omdöme om ett företag som inte verkar vara registrerat på Trustpilot än, läs denna artikel.

Tips! Här kan du kontrollera om du är berättigad att lämna ett omdöme om ett visst företag. För inspiration till omdömesinnehåll som kan vara till nytta för andra och samtidigt håller sig inom ramarna för våra regler, läs våra tips för att skriva bra kundomdömen.

Varför har jag fått ett e-mail från ett företag som bjuder in mig till att skriva ett omdöme?

Efter att du genomfört ett köp eller haft en serviceupplevelse hos ett företag kan de komma att bjuda in dig till att lämna ett omdöme om deras tjänster.

På Trustpilot kan företag samla in omdömen på 3 olika sätt. De kan förlita sig på att deras kunder lämnar omdömen på eget initiativ, bjuda in sina kunder till att lämna omdömen via sitt eget system, eller använda Trustpilots inbjudningssystem.

Om du har fått ett e-mail från ett företag som bjuder in dig till att lämna ett omdöme om dem klickar du på inbjudningslänken i e-mailet och omdirigeras då automatiskt till företagets omdömessida.

Tips! Läs mer om Trustpilots affärsmodell och hur omdömen samlas in för att få en bättre bild av hur Trustpilot fungerar.

Så här uppdaterar eller raderar du ditt omdöme

När du väl skrivit ett omdöme, kan du senare bestämma dig för att uppdatera innehållet eller redigera det för att besvara företagets svar. Eller så kanske du helt enkelt vill radera det.

Du kan hantera dina omdömen när du är inloggad på ditt konto.

Här hittar du vår guide till hur du redigerar eller raderar dina omdömen.

Tips! Kom ihåg ditt omdöme inte kan återinsättas om du raderar det.

Så här ändrar du dina kontoinställningar på Trustpilot

När du är inloggad på Trustpilot kan du komma åt dina inställningar i rullgardinsmenyn genom att klicka på din profilbild längst upp till höger på Trustpilots webbsida.

Du kan bland annat ändra ditt användarnamn, ditt lösenord och dina inställningar för sociala medier.

Tips! Läs mer om hur du hanterar ditt konto i dessa artiklar.

Nu när du har bättre förståelse för hur Trustpilot fungerar är du redo att börja dela med dig av dina erfarenheter och hjälpa andra att shoppa smartare.