Korte handleiding voor reviewers over privacy

We hebben een aantal veelgestelde vragen over privacy en de AVG voor je verzameld. Langs deze weg willen we je zo helder mogelijk uitleg geven over hoe we je gegevens beschermen, en wat je zelf kunt doen om je privacy te beschermen.

We vinden het belangrijk dat je je comfortabel voelt bij het delen van je koopervaringen op Trustpilot. Om die reden geven we je de volledige controle over welke persoonlijke gegevens we tonen, en waar deze zichtbaar zijn.

Je persoonsgegevens beschermen

Hoe zorgt Trustpilot ervoor dat mijn persoonsgegevens veilig zijn?

Bij Trustpilot doen we ons uiterste best om jouw persoonlijke informatie te allen tijde veilig te stellen, want jouw privacy is erg belangrijk voor ons. Lees in ons Privacybeleid alle details hierover.

Lees in dit artikel hoe we je gegevens beschermen, en hoe we ervoor zorgen dat we voldoen aan de AVG.

Kom te weten welke informatie we verzamelen

Welke informatie over mij verzamelt Trustpilot en waarvoor gebruiken we het?

In ons Privacybeleid wordt hier uitgebreid antwoord op gegeven. Lees het gerust door om erachter te komen welke gegevens we verzamelen, hoe we hiermee omgaan en waarvoor we het precies gebruiken.

Hoe kan ik zien welke gegevens Trustpilot over mij heeft?

Je kunt een overzicht van jouw gegevens die wij hebben, vinden in je Trustpilot-account in Mijn instellingen. Zo kun je snel en eenvoudig zien welke gegevens we hebben en hoe je als reviewer je persoonsgegevens download, verwijdert en er inzage in krijgt.

Ik wist niet dat ik een Trustpilot-account heb. Wat betekent dit voor mijn gegevens?

Als je een review geplaatst hebt op Trustpilot, dan heb je een gebruikersaccount dat is verbonden met je e-mailadres. Hier leggen we uit hoe dit precies in zijn werk gaat en hier waarom dit noodzakelijk is.

Jij hebt de controle over wat er getoond en gedeeld wordt

Waarom heb ik een gebruikersprofiel nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een profiel nodig hebt als je reviews plaatst op Trustpilot. We moeten in staat kunnen zijn om je te bereiken, indien er bijvoorbeeld een probleem is met je review.

Hoe kan ik mijn profiel meer privé maken?

Wij stellen je gegevens altijd veilig, maar sommige informatie die jouw profiel linkt met je reviews is openlijk zichtbaar. Je kunt zelf bepalen welke persoonlijke informatie precies zichtbaar is op Trustpilot. Al je accountgegevens kun je te allen tijde corrigeren en updaten. Je kunt ook je reviews updaten, verwijderen of nieuwe reviews plaatsen.

Kan ik mijn gebruikersnaam veranderen in iets anders dan mijn naam?

Je kunt je gebruikersnaam veranderen in iets dat je minder herkenbaar of zelfs anoniem maakt.

Heb ik een profielfoto nodig?

Dit mag je zelf beslissen. Indien je al een profielfoto hebt geüpload, kun je deze op elk gewenst momentwijzigen of verwijderen.

Kan ik mijn Socialenetwerk instellingen en gedeelde informatie aanpassen?

Jij hebt de controle over welke informatie je tussen Trustpilot en Facebook wilt delen. Bekijkdit artikel als je je social media-instellingen wilt wijzigen.

Welke gegevens deelt Trustpilot met het bedrijf dat ik beoordeeld heb?

De enige data die we delen met het bedrijf dat je beoordeeld hebt is het referentienummer dat je hebt ingevoerd bij het schrijven van een review. Zodra je een review op Trustpilot hebt geplaatst, kan zowel het beoordeelde bedrijf als iedereen op Trustpilot jouw gebruikersnaam, profielfoto en review zien.

Wie ziet mijn referentienummer?

Bij het plaatsen van een review kan je onder andere om een referentienummer, order ID of gebruikersnummer gevraagd worden. Enkel het beoordeelde bedrijf en Trustpilot kunnen dit inzien om het verband te zien tussen je review en je bestelling.

Gegevens verwijderen

Kan ik mijn account verwijderen?

Als je geen reviews meer wilt plaatsen of je reviews van Trustpilot af wilt halen, dan kun je je gebruikersaccount verwijderen. Wees ervan bewust dat dit je account en al je reviews van dit account verwijdert en we dit niet terug kunnen halen.

Hoe kan ik mijn review uitnodiging gegevens verwijderen?

Wanneer je uitnodigingen hebt ontvangen van bedrijven om hen te beoordelen op Trustpilot, dan waren daar gegevens voor nodig. Om deze gegevens te verwijderen dien je die bedrijven rechtstreeks te benaderen. Zij zijn namelijk de gegevenscontrollers voor die data en daarom kunnen zij alleen die data verwijderen.

Je kunt precies zien welke bedrijven je via Trustpilot een review-uitnodiging hebben verstuurd. Login op je account, selecteerMijn Instellingen en ga naar Bekijk je Trustpilot gegevens door op de Klik hier-knop te klikken. Scroll naar beneden. Hier zie je een kopje met de titel Wanneer bedrijven om je gegevens vragen. Klik vervolgens op de zin 'Je kunt ontvangen review-uitnodigingen hier bekijken'.

Je kunt de zichtbaarheid van je reviews aanpassen

Wie kan mijn reviews zien?

Je reviews zullen op Trustpilot getoond worden en eventueel op andere platformen, zoals op de websites of sociale media van de bedrijven die je hebt beoordeeld. Ook kan je review te zien zijn onder zoekresultaten van Google die de bedrijven tonen die je hebt beoordeeld.

Ik heb me op Trustpilot geregistreerd met mijn Facebook account. Zijn mijn reviews te zien op Facebook?

We zullen nooit namens jou berichten op Facebook plaatsen, maar als je ervoor gekozen hebt om je Trustpilot-account te verbinden met je Facebookprofiel, dan kunnen je Facebookvrienden die ook gebruikmaken van Trustpilot jouw reviews zien. Je kunt het tonen van je reviews aan Facebookvrienden stopzetten, door in je instellingen je Trustpilot-account los te koppelen van Facebook.

Ik heb reviews die ik wil wijzigen of niet wil tonen

Je kunt zelf kiezen welke van je reviews getoond worden op Trustpilot. Je kunt je reviews te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Afmelden voor Trustpilot berichten

Ik wil graag dat Trustpilot mij wat minder e-mails stuurt

Je kunt zelf kiezen wat voor soort e-mails je wel en niet wenst te ontvangen. Als je echter reviews op Trustpilot wilt hebben, moeten wij je belangrijke account- of servicegerelateerde berichten kunnen sturen. Dus het is niet mogelijk om helemaal geen e-mails meer te ontvangen. Voor meer informatie hierover, lees hier hoe je je kunt afmelden voor Trustpilot e-mails.

Ik wil geen review uitnodigingen meer ontvangen

Wanneer je geen e-mails meer wilt ontvangen die je uitnodigen om bedrijven op Trustpilot te beoordelen, kunnen wij je afmelden voor alle review uitnodigingen die worden verstuurd via Trustpilot. Als je je bedenkt, kun je je altijd opnieuw aanmelden. Wees er wel van bewust dat zelfs wanneer je je hebt afgemeld, bedrijven nog steeds in staat zijn om je e-mailuitnodigingen via hun eigen systemen te sturen.

Meer vragen?

Voor specifieke vragen over privacy

Mocht je nog vragen hebben over je privacy, dan ben je zeer welkom om contact op te nemen met ons Privacy Team op privacy@trustpilot.com.