Hoe gaan wij om met misbruik van onze rapporteer-tool door gebruikers?

Als je een review leest die niet voldoet aan onze Gebruikersrichtlijnen, kun je een melding maken van deze review door op het vlag-pictogram te klikken, onderaan de review. Lees verder als je wilt weten hoe je deze rapporteer-tool op de juiste manier gebruikt.

Wat gebeurt er nadat je een review hebt gemeld?

Als je ons met de rapporteer-tool wilt laten weten dat een bepaalde review niet aan onze richtlijnen voldoet, dan wordt er een melding gestuurd naar ons Compliance Team.

We behandelen iedere gerapporteerde review. We vragen reviewers om hun reviews te wijzigen wanneer ze niet voldoen aan onze Gebruikersrichtlijnen. Wanneer het niet mogelijk is om de reviews te wijzigen, dan halen we de desbetreffende reviews offline.

We zijn erg dankbaar voor alle meldingen die we van Trustpilot-gebruikers ontvangen, maar we kunnen soms helaas geen informatie geven over specifieke details van het (lopende) onderzoek of bevindingen met betrekking tot reviews. Dit doen we omdat we privacy belangrijk vinden.

Wat verstaan we onder misbruik van de rapporteer-tool?

Gebruik de rapporteer-tool alleen als je er zeker van bent dat die review in strijd is met onze Gebruikersrichtlijnen (dus als de review bijvoorbeeld persoonlijke details of beledigend taalgebruik bevat, of nep is). Als misbruik van ons platform wordt onder andere gezien:

Het rapporteren van oprechte reviews die voldoen aan onze richtlijnen, met als doel om deze reviews te verwijderen

Bijvoorbeeld: Trustpilot-gebruiker 'Stefan' heeft een slechte ervaring gehad met bedrijf B, dus hij rapporteert vijftien van hun 5-sterrenreviews omdat hij vindt dat het bedrijf geen goede Trustpilot-waardering verdient. Hij kan echter geen specifieke punten in de reviews vinden die in strijd zijn met de Trustpilot-richtlijnen.

Het opnieuw rapporteren van dezelfde review, nadat het al door ons Compliance Team is onderzocht en gewoon voldoet aan onze Gebruikersrichtlijnen

Bijvoorbeeld: Trustpilot-gebruiker Stefan ziet dat een 5-sterrenreview voor bedrijf B, die hij afgelopen maand heeft gemeld, nog steeds zichtbaar is op Trustpilot. Nadat Stefan deze review heeft gerapporteerd, is de review onderzocht door Trustpilots Compliance Team, dat vervolgens bevestigde dat het wel voldeed aan de Gebruikersrichtlijnen. Daarom is de review weer online geplaatst. Stefan is niet gecharmeerd van bedrijf B, dus hij rapporteert de review opnieuw.

Melding maken van positieve reviews van een concurrent

Bijvoorbeeld: een werknemer van bedrijf D vindt het domein van haar belangrijkste concurrent op Trustpilot en rapporteert positieve reviews van dit bedrijf zodat deze worden onderzocht. De werknemer van Bedrijf D wil hiermee niets anders dan schade aanbrengen aan de bedrijfsreputatie van haar concurrent.

Wat doen we tegen misbruik van de rapporteer-tool?

Wanneer ons Compliance Team verdachte patronen ontdekt in gerapporteerde reviews, dan voeren we een onderzoek uit en traceren we de gebruiker die hiervoor verantwoordelijk is.

Welke maatregelen nemen we tegen misbruik?

We beschouwen het gedrag in de bovengenoemde voorbeeldsituaties als een schending van de Gebruikersrichtlijnen waar mensen mee akkoord gaan wanneer ze zich aanmelden op Trustpilot. Het is ook een wezenlijke schending van onze Algemene Voorwaarden. Daarom nemen wij dit heel serieus.

We sturen een waarschuwing naar de gebruiker in kwestie om diegene te informeren over het probleem, met een verzoek om te stoppen met onjuist rapporteren. Indien de gebruiker dit gedrag blijft vertonen of indien het misbruik ernstig is, kan ons Compliance Team toegang tot zijn/haar account blokkeren.

Opmerking: Trustpilot heeft ook een klokkenluidersfunctie. Klik hier als je daar meer over wilt lezen.