Wie kan er bij groepsaankopen beoordelen? Volgen

Wanneer aankopen worden gedaan door één persoon namens een grote groep, dan kan het moeilijk zijn om uit te zoeken wie uiteindelijk recht heeft op het plaatsen van een beoordeling op Trustpilot. Maar geen zorgen, wij zijn er om u te helpen!

Hier volgen twee voorbeelden van groepsaankopen:

1. Een familie gaat samen op vakantie.
  2. Een bedrijf stuurt een groep werknemers op trainingscursus.

Als hoofdregel geldt: een aankoopervaring staat gelijk aan een beoordeling. Dit is enkel voor gebruikers die een directe aankoopervaring met een leverancier of bedrijf hebben gehad. Wanneer we spreken van een ‘aankoopervaring’, bedoelen we de aankoop van een product of service; het plaatsen van een order, of iets in die strekking; mits de aankoop is gedocumenteerd.

In de bovengenoemde voorbeelden is de persoon die de aankoopervaring heeft: voorbeeld 1 het familielid die de vakantie op naam van haar familieleden heeft geboekt, in voorbeeld 2 is het de bedrijfswerknemer die de cursus voor zijn collega’s heeft geboekt. Aangezien er maar door één persoon een boeking is geplaatst in beide gevallen, is er maar één aankoopervaring, daarom kan er maar één Trustpilot beoordeling geschreven worden per evenement.

De andere familieleden en werknemers die mee waren op vakantie of deelnamen aan de cursus zijn niet bevoegd om een beoordeling achter te laten. Dit is omdat ze niet een directe aankoopervaring hebben ervaren met een reisbureau of een kantoor. De beoordelingen die door hen worden geplaatst zijn een waardering van het product zelf (de vakantie of de cursus), en niet een beoordeling van de aankoopervaring.

Twee andere voorbeelden waar dezelfde regel geldt:

1. Een bedrijf bestelt lunch voor haar werknemers vanaf een catering website. In dit geval, kan de persoon van het bedrijf die de bestelling heeft geplaatst voor de lunch een beoordeling plaatsen. De werknemers die geluncht hebben, zijn niet bevoegd om een beoordeling te plaatsen, aangezien ze geen directe aankoopervaring met het catering bedrijf hebben gehad.
  2. Een onderneming huurt een extern bedrijf in om software te installeren voor haar werknemers. Hier is de persoon van de onderneming die de software heeft besteld, bevoegd om een beoordeling over het externe softwarebedrijf te plaatsen. De werknemers die gebruik maken van de software zijn niet bevoegd om een beoordeling op Trustpilot te plaatsen, aangezien ze geen aankoopervaring bij het softwarebedrijf hebben gehad.

Heeft u nog vragen? Neem contact op met ons Compliance Team op compliance@trustpilot.com.