Hoe werkt onze fraude detectiesoftware?

We gebruiken unieke software om valse reviews te detecteren en de betrouwbaarheid te behouden van onze online reviewcommunity. Dit wordt ondersteund door ons opgeleide Compliance Team.

Geen enkel systeem is perfect, maar computers neigen nauwkeuriger te zijn dan de gemiddelde persoon die reviews leest.* Daarom combineren we aangepaste software met een internationaal team van toegewijde onderzoekers en compliance agents die iedere dag met reviews werken.

Trustpilots aangepaste software

Om valse reviews te detecteren en te verwijderen, hebben we een toegewijd team dat werkt aan het ontwikkelen en verfijnen van onze unieke fraude detectie software. We werken voortdurend aan verbetering.

Zoals Google niet publiekelijk zijn algoritmes promoot, kunnen we niet gedetailleerd ingaan op hoe onze software werkt omdat dit de functie ervan teniet zou doen. Door alle details prijs te geven, krijgen de mensen die hier kwaad mee willen, de kans om het systeem te omzeilen. Wij kunnen echter wel vertellen, waarom wij hierin geloven:

Onze software bekijkt data

De unieke software die we hebben gebouwd werkt onafhankelijk, 24 uur per dag op ons platform, om een groot aantal gedragsparameters te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld IP-adressen. Het systeem gebruikt een algoritme dat de waarschijnlijkheid berekent dat reviews vals zijn. Deze waarschijnlijkheid wordt een 'fake score' genoemd.

Wanneer worden reviews verwijderd?

Wanneer de fakescore voor een individuele review erg hoog is, zal onze software automatisch de review offline halen en een e-mail sturen om de reviewer hiervan op de hoogte te brengen. Tot zover is niemand van onze werknemers direct betrokken - alles wordt afgehandeld met de software.

Als uitgangspunt worden alle reviews gelijk behandeld door onze software. Het heeft geen toegang tot, of invloed op, informatie over een bedrijf dat zich abonneert op Trustpilots diensten of niet. In lijn met onze toewijding tot betrouwbaarheid, geloven we dat dit zo moet zijn.

Waarom gebruiken we software om reviews te evalueren?

Gewoonlijk zullen ongetrainde lezers van reviews zich richten op de taal, ritme en toon van het schrijven - taal indicatoren - om betrouwbaarheid vast te stellen. En dit blijkt relatief niet correct te zijn.**

Onze software bekijkt gedragsmatige aspecten gebaseerd op ruwe gegevens. Het gebruik van software om valse reviews op te sporen, blijkt veel nauwkeuriger te zijn, dan het lezen van reviews en vertrouwen op taalkundige indicatoren**. Dit komt omdat goede schrijvers uitdrukkingen kunnen kopiëren die in oprechte reviews worden gebruikt om andere lezers te misleiden.

In beide gevallen is het altijd nodig om te kijken naar alle indicatoren. We verwijderen nooit een review op basis van enkel één parameter - het zijn altijd meerdere factoren die leiden tot iets offline te halen.

Wat kunnen reviewers doen wanneer ze denken dat er een fout heeft plaatsgevonden?

Ons systeem blijkt extreem accuraat te zijn, maar reviewers kunnen contact met ons opnemen (compliance@trustpilot.com) wanneer ze denken dat er een misverstand heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt zeer zelden, maar reviews die door ons systeem als vals worden geacht, worden offline gehaald in plaats van verwijderd, dus we kunnen ze altijd op een later tijdstip terugplaatsen.

Reviewers moeten ook controleren of hun review voldoet aan onze Gebruikersrichtlijnen. Overtredingen van onze richtlijnen kunnen ook resulteren in een review die wordt verwijderd (bekijk 'Wanneer verwijderen we je review?').

Handmatige processen ondersteunen onze software

Om ervoor te zorgen dat onze processen optimaal werken, helpen wij onze mensen met technologie. Naast Trustpilots volledig geautomatiseerde software, hebben onze speciaal getrainde Compliance Agents en Onderzoekers toegang tot krachtige tools om afwijkende of vreemde patronen in de reviews te vinden. Deze systemen lichten alle ongewone en hardnekkige patronen uit met behulp van een grote hoeveelheid aan data.

We kunnen handmatige controles uitvoeren

Ons team kan deze factoren gebruiken om te onderzoeken en te beslissen of exceptionele patronen problemen indiceren of een logische verklaring hebben. Dit combineert het beste van twee werelden - Technologie markeert patronen die het menselijk oog niet kan zien, en ons Compliance Team kan deze elementen gebruiken om het verder te onderzoeken.

Onze verantwoordelijkheid

We nemen onze verantwoordelijkheid zeer serieus om de geloofwaardigheid van reviews hoog te houden, en we onderzoeken altijd verdachte zaken die onder onze aandacht worden gebracht.

Leden van onze community die reviews op Trustpilot willen rapporteren, kunnen altijd contact opnemen met ons Compliance Team op compliance@trustpilot.com. Lees meer over onze Klokkenluidersfunctie hier.

*Bekijk: http://www.news.cornell.edu/stories/2011/07/cornell-computers-spot-opinion-spam-online-reviews. **Mukherjee, A.; Venkataraman, V.; Liu, B.; Glance, N. What Yelp Fake Review Filter Might Be Doing? International AAAI Conference on Web and Social Media, North America, jun. 2013. Beschikbaar op: http://www.aaai.org/ocs/index.php/ICWSM/ICWSM13/paper/view/6006. Geraadpleegd: 18 juli 2016.