Hvordan kan anmeldelser forbedre dine online-købsoplevelser?

Her finder du nogle nyttige tips til at forbedre din online-shopping ved hjælp af anmeldelser samt undgå falske produkter og upålidelige webshops.

Hver dag foretager millioner af forbrugere køb på nettet, hvor det er let og bekvemt at handle. Og de fleste har gode oplevelser. Men nogle webshops viser sig indimellem at være falske eller ikke-eksisterende, eller detailhandlere kan finde på at sælge kopivarer.

Heldigvis er sidstnævnte snarere undtagelsen end reglen. Men det er altid en god idé at være opmærksom og søge gode råd om en virksomhed, før du foretager et køb hos dem. Og her kan du bl.a. finde hjælp på Trustpilot.

4 ting du skal være opmærksom på:

• Se på det samlede antal anmeldelser. Hvis webshoppen kun har få anmeldelser på Trustpilot, kan det være en god idé at tjekke den andre steder på nettet. Det er ikke nemt at danne sig et retvisende billede af en virksomhed på baggrund af et lille antal positive eller negative anmeldelser.
  • Læs anmeldelser grundigt. Stjernebedømmelser eller -scorer giver dig et hurtigt, overordnet indtryk, men detaljerne er også vigtige. Udover at tage en virksomheds TrustScore i betragtning bør du læse 10-20 anmeldelser for at få et mere nuanceret billede af, hvad andre forbrugere synes er godt eller dårligt ved den pågældende virksomhed. Derudover bør du huske på, at anmeldelser er subjektive, og at det er forskelligt, hvad folk opfatter som problemer.
  • Tjek datoen, anmeldelsen er skrevet. Hvis anmeldelser er mere end et år gamle, kan virksomheden have skiftet ejer eller ændret fokus siden da. Vi har set flere eksempler på webshops, som lukker, hvor webadressen (domænet) derefter bliver købt og overtaget af andre. I nogle tilfælde er ejeren af det nye website måske ikke så troværdig som den oprindelige ejer.
  • Er virksomhedens TrustScore på Trustpilot den samme som på deres website? Desværre snyder nogle få virksomheder og viser falske Trustpilot-logoer eller den forkerte TrustScore på deres websites. Vi griber ind, når vi får besked om sådanne tilfælde, men hvis du er i tvivl, kan du tjekke, om oplysningerne på Trustpilot stemmer overens med dem, der er på virksomhedens website.

Hvad bør du ellers se efter?

For at få et bedre billede af en webshop kan forbrugere desuden kigge på webshoppens website samt andre internetressourcer for at undersøge følgende:

• Stemmer webadressen (også kaldet URL) overens med produktet? Har siden en webadresse, der på ingen måde passer til det produkt, der sælges på siden? Så er der muligvis tale om en falsk webshop. Vi har set eksempler på, at svindlere køber webadresser, der tidligere har tilhørt rigtige webshops, for at oprette falske webshops.
  • Er der kontaktoplysninger for virksomheden? Passer de sammen med andre dele af websitet? Reelle webshops bør ikke have noget at skjule. Derimod har falske webshops ofte ingen kontaktoplysninger, eller også er deres telefonnumre og adresser forkerte.
  • Er sproget underligt? Websites med falske webshops eller kopivarer er ofte lavet ved hjælp af eksempelvis Google Translate. Hvis teksten virker som en dårlig oversættelse, er der grund til at være særlig opmærksom.
  • Undersøg webshoppen andre steder på nettet. Søg på Google for at se, om andre har skrevet om den. Du kan også finde ud af, hvem der er registreret som ejer af websitet, ved at gå ind på sider som who.is og søge på webadressen (URL'en). Hvis resultaterne virker mistænkelige, bør du være ekstra varsom i forhold til webshoppen.
  • Brug almindelig, sund fornuft og stol på din mavefornemmelse. Har du fundet et tilbud, der virker for godt til at være sandt? Så er det det sandsynligvis også.

Hvad kan du gøre for at undgå snyd på nettet?

I dag har forbrugere adgang til en række forskellige værktøjer til at hjælpe dem med at konstatere, om en webshop er ægte. Et af de værktøjer er anmeldelsessider som Trustpilot. Men du bør altid være opmærksom og bruge din egen dømmekraft til at vurdere, om der er behov for at undersøge en webshop nærmere.

I tilfælde af snyd

I alvorlige tilfælde bør du overveje at rapportere hændelsen til politiet eller kontakte en forbrugerorganisation. Forbrugerorganisationer kan rådgive om forbrugerrettigheder og sommetider hjælpe forurettede online-købere med at opkræve deres penge.

Husk på, at selvom vi lægger en meddelelse på en virksomheds Trustpilot-profil, hvis de forsøger at vildlede forbrugerne, er Trustpilot et community for online-anmeldelser. Vores rolle er anderledes end forbrugerorganisationers og myndighedernes.

Kort sagt

Anmeldelsessider er en god ressource og specielt i kombination med andre kilder. Men ingen af delene bør erstatte almindelig, sund fornuft.